top of page

Föremål - förr och nu

Under det här lektionspasset ligger mycket fokus på diskussion och funderingar, både individuellt men även i grupp som i sin tur leder till förmågan att kunna samarbeta.

                                              

Då det finns otroligt mycket föremål i parken finns det också mycket möjligheter för lärande kring användandet av föremålet och lärande kring livet förr. Föreningen lånar gärna ut föremål i lärandesyfte. Välj ut några föremål som passar elevgruppen och låna med till klassrummet. Dela in eleverna i grupper och varje grupp bör ha en pedagog med i uppstarten av arbetet. Varje grupp får varsitt föremål som de ska fundera kring, först individuellt och sedan i gruppen. Grupperna försöker komma överens om vad de tror det kan vara för något och vad man använder föremålet till. Nu får de måla en bild på föremålet och i sitt sammanhang, antingen individuellt eller en större gemensam bild. Anledningen till att eleverna får måla nu är mest för att bevara koncentrationen genom att ta en paus från att enbart diskutera. Jag anser också att det är viktigt att eleverna får chans att vara kreativa och skapande under lektionen för att bredda möjligheter för lärande då olika moment används. Här bör ett tidsspann sättas för att inte låta tiden rinna iväg allt för mycket. Viktigt att alla elever är med och deltar.

 

Sedan går läraren runt till grupperna för att beskriva vad det egentligen är för föremål och berättar hur man använder det. Nu får eleverna måla en ny bild av föremålet och jämföra med deras förra och vad de tidigare trott. Eleverna får också några frågeställningar att fundera kring i grupperna.

 

Exempel på frågeställningar:

  • Vad har vi istället för detta idag?

  • Hade de mycket saker förr?

  • Har vi mycket saker idag?

  • Vad är det egentligen för saker vi måste ha?

 

Vi lever idag i ett enormt överflödssamhälle och eleverna får därför fundera över hur mycket saker vi faktiskt har och vad vi egentligen behöver, det blir en jämförelse med hur de levde förr.

 

Avslutningsvis får eleverna gruppvis ha en kort presentation om deras föremål. Hur tänkte de till en början och hur såg bilden ut då? Vad är det för ett föremål egentligen, vad används det till och hur såg bilden ut då.

 

Vid nästa lektionstillfälle lyfter vi elevernas tankar och funderingar kring frågeställningarna de har fått skriva ner. Här kommer vi också komma in på hållbar utveckling genom att se hur de återanvände saker förr, tillskilland från idag. Det ges även möjlighet att komma in på yrkesroller, vad arbetade de med då och vad arbetar man med idag.

 

Fortsättningsvis i arbetet med närområdesstudierna är tanken att ordna ett studiebesök i parken och eleverna får besöka stugorna. Då kan eleverna få ställa sina frågor till någon i verksamheten som besvarar och förklarar, de får här prova på känslan av att intervjua någon. Då kommer eleverna få ytterligare tankar och funderingar som skapar goda möjligheter till diskussioner som i sin tur leder till fler lärandetillfällen.

 

Utdrag ur läroplanen som berörs under lektionen/lektionerna:

  • Reflektera över sin egen och andras användning av historia i olika sammanhang och utifrån olika perspektiv.

  • Yrken och verksamheter i närområdet.

  • Använda metoder att söka information, intervjuer.

  • Hemortens historia. Vad närområdets platser, byggnader och vardagliga föremål kan berätta om barns, kvinnors och mäns levnadsvillkor under olika perioder. 

bottom of page