top of page

Natur och djur

Längs gångarna i parken är det mycket ormbunkar som har spridit ut sig. De flesta ormbunkar trivs bäst i fuktiga och skuggiga platser, en del arter har dock anpassat sig och trivs även bra i torrare miljöer.

I parken stöter du på en hel del stora björkar. Björken kräver inte så mycket av marken för att trivas, vid torra och näringsfattig jord mår björken väl. 

Vid Hembygdsgården kunde vi se rönnen som hänger ner framför husets framsida, även rönnen är ett träd som trivs bra i torr mark. Rönnen är ett träd som finns i hela landet.

Längs med marken hittar vi fina rundade gröna blad som brett ut sig med marken i parkområdet, detta blad är en daggkåpa. Daggkåpan sprider sig gärna och du hittar den längs skogskanter, torra backar, ängsmark eller vägkanter. Daggkåpan är också en växt som finns i hela Sverige.

Som man kan förstå genom namnet på leden som ansluter vid parken är även detta väl förekommande här, eken. Även eken har få krav på marken för att må bra, vid stenig och ganska mager jord trivs den. Idag växer ekarna fritt i södra Sverige och upp till Värmland och Dalaälven. 

Genom parken kan du följa en snitslad led på ungefär 7 km runt Mjögasjön som ligger i närheten av parken. Leden kring Mjögasjön är också en anslutningsled till en längre led på ungefär 3 mil, den så kallad Ekleden. Längs med Ekleden passerar du allt ifrån sjöar, torp och museum. Under din vandring kan du stanna till och läsa olika skyltar om bland annat naturen och historia i trakten.

Djur

I parken kan vi också hitta djur, närmare bestämt får. Fåren tillhör en bonde i närheten då föreningen ansåg att djuren skapar en mer levande miljö i parken. Fåren bor därför i parken och föreningen är fodervärdar. De har både haft getter och hästar i parken under årens lopp men på grund av brist på personer i föreningen finns det inte tid och möjlighet för den arbetskraft som krävs. I övrigt är det inte speciellt mycket fria djur som rör sig i parken.

Ekleden

bottom of page