top of page

Hembygdsgården

​

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

När du kommit in i parken kan du skymta en gammal byggnad med röd fasad uppe på kullen bakom de stora björkarna. Väl uppe för backen möts du av en fin stuga som är väl bevarat och har två ingångar på framsidan. Här uppe har du en fin utsikt över parkens festlokal, dansloge och gräsplan.

 

Parkens första byggnad i föreningens ägo som placerades på Mariebergsparkens högsta läge är Hembygdsgården och byggdes upp under tidsspannet 1957-1959. Tidigare var byggnaden placerad på en gård i Skene som är beläget ungefär 7 km från parken, idag är Marks gymnasieskola placerad på den platsen. När vägen mellan Kinna och Skene byggdes var huset i vägen och föreningen blev erbjudna att ta över den. Byggnaden var till en början en så kallad mangårdsbyggnad som innebär ett bostadshus för lantbrukare. Genom ett försäkringsbrev från år 1814 gällande ombyggnationer på mangårdsbyggnaden har man konstaterat att byggnaden antagligen kom till i slutet på 1700-talet.

 

Inne i huset möts du först av köket och en väl bevarad miljö. I huset stöter du på en hel del olika föremål att titta på och fascineras över. 

​

​

​

​

I köket hittar du bland annat denna separatorn som användes för att separera mjölken och grädden ur två olika pipar.

Brännvin var något storbonden gav till drängarna för att hålla sig lugna, vilket också fungerade som en slags lön.

En gatulyckta som användes i Kinna under 1890-talet.

Här möts du av en hel den kristna inslag både genom biblar på borden och målningar.

Inne i salen ser du klockan som är bevarad från 1700-talet. Värt att uppmärksamma är att klockan enbart har en visare, precis så som det var på det århundrandet.

På ovanvåningen hittar du också oerhört mycket föremål som är skänkta till föreningen. Här kan du både hitta en hel del efter traktens omtalade textilhistoria.

På gaveln av huset hänger en så kallad ”grötklocka” som de ringde i när det var dags för drängarna att äta sin gröt.

bottom of page